وب سایت رسمی داود امینی
وب سایت رسمی داود امینی

وب سایت رسمی داود امینی

گزارش همایش بزرگداشت سالروز شهادت سردار شهید رئیسعلی دلواری، با سخنرانی داود امینی،

گزارش همایش بزرگداشت سالروز شهادت سردار شهید رئیسعلی دلواری   با سخنرانی داود امینی

16 شهریور 1392

    همایش بزرگداشت سالروز شهادت سردار شهید رئیسعلی دلواری و روز ملی مبارزه با استعمار انگلیس در بوشهر برگزار شد . در این همایش که با مشارکت چند ارگان و نهاد و با مدیریت موسسه مطالعات و پژوهشهای سیاسی ترتیب یافت جمع کثیری از اندیشمندان و فرهیختگان و همچنین خانواده رئیسعلی دلواری شرکت داشتند .
    
همایش با سخنان افتتاحیه فریدون حسنوند استاندار بوشهر آغاز شد . وی در این سخنان گزارشی از روند فعالیتهای منجر به تشکیل همایش ارائه کرد و سپس حجت الاسلام احمد خزائئ دبیر علمی همایش و رئیس موسسه مطالعات و پژوهشهای سیاسی به ایراد سخن پرداخت . آقای خزایی ضمن تشریح اهمیت این همایش و اینگونه همایشها به سابقه قراردادهای چپاولگرانه انگلیسی‌ها با دولتهای ایران ، نقش انگلیسی‌ها در ایجاد قحطی در سالهای جنگ جهانی اول در ایران ، اقدام انگلیسی‌ها در برآوردن رضاخان پهلوی و پسرش ، سهم انگلیسی‌ها در ایجاد ناسیونالیسم نژادی و قوم گرایی و تشکیل موسسات سری آنها در ایران ، تجزیه خاک ایران توسط انگلیسی‌ها از جمله جدا کردن هرات و بحرین و بلوچستان از ایران و ... به تفصیل اشاره کرد .
    
آیت الله صفایی بوشهری امام جمعه بوشهر سخنران بعدی همایش بزرگداشت سالروز شهادت سردار شهید رئیسعلی دلواری بود . وی ضمن تشریح نقش عالمان دینی در عرصه مجاهدت مردم جنوب ایران گفت : انگلیسی‌ها دست کم چهار بار بوشهر را مورد تعرض و حمله قرار داده‌اند و با این گونه حملات تلاش داشته‌اند از حکومت ایران امتیاز بگیرند اما هربار با مقاومت جانانه مردم این خطه که از حمایت علما برخوردار بوده‌اند مواجه گردیدند
 
آیت الله صفایی بوشهری در ادامه سخنان خود به شگرد های انگلیسی‌ها برای اعمال نفوذ در ایران اشاره کرد و از جمله 10 مورد از این شیوه‌ها را به شرح زیر بیان کرد
تلاش برای گسترش فرهنگ غرب در ایران
گسترش روح ترس از حوادث ناگوار در دل مردم
نهادینه کردن روح تسلیم و ناامیدی و عدم مقاومت در مردم
تلاش برای مدیریت کردن جو فرهنگ دینی در کشور
تلاش برای مدیریت کردن پنهان تحولات سیاسی
گسترش جو شایعه و تخریب شخصیت علما از طریق شایعه سازی
تلاش برای کنترل شریانهای اقتصادی کشور
ایجاد اتحادیه های ضد مقاومت در کشور
ایجاد اختلاف بین شیعه و سنی
تلاش برای جذب افراد مساله دار و دنیاگرا
آیت الله صفایی بوشهری تاکید کرد هشیاری مردم و علما و مقاومت آنان در برابر دسایس انگلیس تاکنون سبب خنثی شدن تلاشهای آنان شده است .
  
در ادامه همایش آقای دکتر جواد منصوری معاون پژوهشی مرکز اسناد انقلاب اسلامی به تشریح ویژگیهای استعماری انگلیس و مقایسه آن با استعمار اسپانیا ، پرتغال ، هلند و ... پرداخت و گفت آنچه سبب باقی ماندن انگلیسی‌ها به عنوان وزنه در تحولات منطقه‌ای و جهانی شده اول کار تشکیلاتی آنان از جمله نقش ایشان در تشکیل فراماسونری و سازمانهایی از این دست بوده است . دوم کارهای فرهنگی برای گسترش نفوذ در جهان ، سوم داشتن تخصص در ایجاد تفرقه ، چهارم ایجاد مراکز مطالعاتی ویژه برای شناخت اقوام و ادیان و نژادها و استفاده از آنها بود . وی گفت گزینه پنجم عملکرد داخلی انگلیسی ها برای یکدست نشان دادن درونی خودشان بوده است . وی افزود : از این رو باید برای شناخت استعمار به ویژه استعمار انگلیس سرمایه گزاری بیشتری داشته باشیم .
 
دکتر محمد رجبی رئیس کتابخانه اسناد و موزه مجلس شورای اسلامی سخنران بعدی همایش بزرگداشت سالروز شهادت سردار شهید رئیسعلی دلواری بود . وی ضمن تشریح ابعاد مقاومت مردم جنوب در برابر استعمار انگلیس تاکید کرد اصیل ترین و عمیق ترین مبارزات ضد استعماری در کشور ، متعلق به مردم جنوب ایران از جمله مردم بوشهر بوده است . وی گفت انگلیسی‌ها نفت ایران را به ثمن بخس می بردند و آن را برای خود به گران ترین قیمت می فروختند و با این کار کلاهبرداری می‌کردند . دکتر رجبی افزود با توجه به اسناد منتشر شده خوب است دولت ایران در این رابطه ادعانامه‌ای را تنظیم کند و ابعاد این کلاهبرداری را از نظر حقوقی مورد تعقیب قرار دهد . رجبی در ادامه ضمن تشریح خلوص مبارزاتی مردم بوشهر گفت اگر در جریان نهضت مشروطه در تهران شاهد جنبش عدالتخواهی بودیم در بوشهر با قیام عمومی و ضد استعماری مردم روبه رو بوده‌ایم . وی افزود انگلیسی ها در جنبش مشروطه سیاستی دوگانه داشتند بدین معنی که چون جنبش در شمال ایران ماهیتی ضد روسی داشت از آن حمایت می‌کردند و لی در جنوب به دلیل آنکه ماهیت جنبش ضد انگلیسی بود با آن مقابله می‌کردند  .

    داوود امینی پژوهشگر تاریخ معاصر سخنران بعدی همایش بزرگداشت سالروز شهادت سردار شهید رئیسعلی دلواری بود . وی در سخنان خود به تشریح مبارزات ضد انگلیسی جنبش فدائیان اسلام پرداخت و تاریخچه‌ای از این مبارزات را ارائه کرد . وی گفت فدائیان اسلام در جریان نهضت ملی با انگیزه قطع دست عاملان سرسپرده انگلیس به میدان مبارزات سیاسی آمدند و با قتل هژیر و رزم آرا دو وابسته به انگلستان زمینه ملی شدن صنعت نفت را فراهم کردند . وی تاکید کرد دست انگلیس به وسیله نیروهای مذهبی و از جمله فدائیان اسلام که بازوی این نیروها بود از منابع نفتی ایران کوتاه شد .
    
دکتر سلیمان امین زاده استاد دانشگاه و پژوهشگر رشته تاریخ از دیگر سخنرانان همایش بزرگداشت سالروز شهادت سردار شهید رئیسعلی دلواری بود . وی در سخنان خود تحت عنوان « ایران و استعمار انگلیس ؛ مقابله با قرارداد 1919» گفت قرارداد 1919 پیامد واگذاری نفت ایران به انگلیسی‌ها بود . اگر روسها از ما زمین می‌خواستند و منطقه قفقاز را به همین دلیل از ما گرفتند انگلیسی‌ها ثروت ما را می خواستند و قصد داشتند از این طریق ما را به خودشان محتاج کنند . وی گفت قرارداد 1919 یوغ بندگی را بر گردن ایران نهاد و مردم به رهبری آیت الله سید حسن مدرس این خواب شوم انگلیسی را آشفته کردند .
     
سخنران بعدی همایش بزرگداشت سالروز شهادت سردار شهید رئیسعلی دلواری دکتر عباس سلیمی نمین رئیس دفتر مطالعات و تدوین تاریخ ایران بود . وی ضمن انتقاد از کسانی که با وجود اسناد روشن  تلاش می‌کنند روی توطئه‌های استعمارگران سرپوش بگذارند گفت چرا با وجود انتشار بخشی از اسناد و اعتراف وزیر خارجه وقت آمریکا در مورد دست داشتن آن کشور در کودتای 28 مرداد 1332 عده‌ای در جامعه ما به گونه ای سخن می‌گویند که گویی اساساً کودتایی صورت نگرفته است ؟ سلیمی نمین تاکید کرد باید نقش انگلیسی ها در جهت درهم شکستن مقاومت ملت ایران با استفاده از اسناد برای جامعه فاش شود .
    
دکتر مجتبی سلطانی محقق و پژوهشگر سخنران بعدی همایش بزرگداشت سالروز شهادت سردار شهید رئیسعلی دلواری بود وی در اظهارات خود به آسیب شناسی مبارزات اصیل و کاذب با انگلیسی‌ها در دهه‌های اخیر پرداخت و به ارزیابی و نقد انواع واکنش‌هایی که در برابر استعمار انگلیس در ایران جریان داشته است پرداخت و از جمله به جریان مبتنی بر ناسیونالیسم که برخاسته از مدرنیسم غربی است و همچنین جریان قدرتمند موجود در میان رجال پهلوی که با ژستهای ضد انگلیسی تلاش می‌کردند خود را موجه جلوه دهند و ماهیت وابسته خود را پنهان نگاه دارند و جریانی که از تلاش برای حذف انگلیس به عنوان بستری برای ورود استعمار آمریکا استفاده می‌کردند،اشاره کرد.
    
شرکت کنندگان در همایش بزرگداشت سالروز شهادت سردار شهید رئیسعلی دلواری همچنین از خانه و موزه شهیر دلواری در شهرستان دلوار بازدید به عمل آوردند .

همایش "آرشیو برای همه" ستودنی است - داود امینی

همایش "آرشیو برای همه" ستودنی است - داود امینی

      برگزاری نخستین همایش " آرشیو برای همه" در روز اسناد ملی، کوششی ستودنی از سوی دست اندرکاران این همایش، برای اعتلای آرشیو ملی تلقی می‌شود. همزمانی این همایش با اجلاس سواربیکا (شورای جهانی آرشیوهای شاخه جنوب و غرب آسیا ) به ریاست کشورمان و حاشیه‌های آن همایش، فرصتی پدید آورد تا نگاه تیز بینانه برخی از حاضران، به عنوان درسها و پندهائی گرانمایه باقی ماند تا سرلوحه تلاشهای بی‌دریغمان، در عملکردهای آرشیوی سازمان قرار گیرد. وقتی در طبقه هفتم ساختمان گنجینه اسناد آرشیو ملی، اجلاس سواربیکا با ریاست آرشیو ملی کشورمان برگزار می‌شد، در همایش" آرشیو برای همه" در تالار همایش همین ساختمان، برخی از دغدغه‌های آرشیویستهای کشورمان، رنگ حقیقت به خود می‌گرفت. در نخستین همایش آرشیوی و همچنین اعلام نارضایتی مسئولین اسناد دستگاه‌های دولتی، از متولیان امور اسناد کشور، متولیان همایش را در تأملی ژرف و بی پاسخ فرو برد که حاصل آن دستاورد مهمی برای این همایش بود و روزنه‌ای جدید برای درمان این درد فراهم ساخت که باید آن را به فال نیک گرفت.

      از این روی بود که جمعی از همکاران، با شوق اعتلای آرشیو ملی، در روز اسناد ملی، با تور سیاحتی سازمان، همراه شده و سرود " اسناد ملی" را همنوا با مرغان نغمه خوان جنگل های نمک آبرود و امواج خروشان دریای شمال، در فضای پر ترنم کشورمان طنین افکن ساختند. همه اینها، موجب گشت تا تلاش مسئولین مشفق، در ایجاد رشته آرشیو در دانشگاه‌ها را بستائیم و بر آموزش و تربیت آرشیویست‌های حرفه‌ای تاکید کنیم و آرشیویست‌ها، این سرمایه‌های کشورمان را عزت نهیم تا بتوانیم به پشتیبانی آنان، در اعتلای آرشیو ملی همت گماریم و بر حمایت از متصدیان اسنادی دستگاه‌های دولتی و وابسته به دولت بیفزائیم و به رعایت اصول و مبانی استانداردهای آرشیوی جهان پافشاری کنیم و به جایگاه مستقل علم آرشیو احترام بگذاریم تا به جایگاه واقعی آرشیو ملی کشورمان در جهان، دست یابیم.

     و بالاخره چه نیکوست، تا پیشنهاد بر گزاری دومین همایش" آرشیو برای همه" را به مناسبت چهلمین سالگرد تاسیس سازمان اسناد ملی (براساس قانون مصوب مجلس قانون گذاری کشور) پذیرا باشیم و با اتخاذ تدابیر درست در جهت تقویت آرشیویستها و دعوت از آنان و ایجاد انگیزه در راستای نقش فعالشان در ارائه مقالات علمی و فراهم آوری زمینه های امید و بررسی ریشه های یاس و بی تفاوتی آرشیویستها و متصدیان مراکز اسنادی و آرشیوی کشور، ضعفهای آرشیویمان را در آنجا به پیشرفتهای علم اسناد و آرشیو، مبدل سازیم. به امید آن روز

زمینه های رشد و تعالی، در بهار آرشیو ملی - داود امینی

زمینه های رشد و تعالی، در بهار آرشیو ملی - داود امینی

    بهار آمده است. هر بهار با امیدهای تازه همراه است و اینک من و تو در آستانه فصل سبز، کدام قلب آفتابی را به پیشوازش خواهیم برد؟ اکنون که جهان نو ما را به گستره خویش فرا می خواند و نسیم نوروزی، عرصه گیتی را به گل و سبزه آذین می بندد، فرصت سبز شکفتن را غنیمت شمریم و در کرانه این روزهای تازه، به افق های باز بنگریم و به ارزیابی و بازنگری کارنامه خویش و برنامه ریزی برای سال نو. هر بهار، با پرسشی نو آغاز می شود: چه باید کرد؟ به راستی که موفقیت هر کس در گرو پاسخگوئی دقیق و درست به این پرسش اساسی است. اگر بهار با پرسشی نو همراه نباشد و به تحول و دگرگونی و پیشرفت نیانجامد، از رسالت و محتوای راستین خویش تهی خواهدبود.

     در بهار، همکارانمان در آرشیو ملی، به پرونده های سبزی می نگرند که حاصل تلاش پیشینیان آنها است. اینان، چشم بر پرونده های تیره می بندند و تنها از آنها پند عبرت می آموزند. واژه های عشق و محبت را در واژه های اسنادی می یابند. گنجینه ملی در بهار، چون لطافت گل، لبخند گذشتگان را بر خلقهای نیکو و بی ادعا، بر سینه دارد. آنانی که نوروزهای سبزی را پشت سر گذاشتند و اینک نیستند. گوئی در پرونده سبز هر صاحب قلمی از نسلهای گذشته، در بهار سبز، حس نوعدوستی و مسئولیت پذیری و دینداری و تدین و راستی نهفته و تو را ترغیب به سبز زیستن و انسان بودن می کند و تو در میان اوراق این گنجینه، تفسیر این آیه از  قرآن را می خوانی که: " فا عتبروا یا اولی الالباب " و اهمیت آرشیو ملی و گوهر نهفته در آن نیز همینجاست که اگر آن را نشناسی، خسران کرده ای.

     اینچنین است که تو از دغل بازی بدت می آید. در آرشیو ملی، فرصتی می یابی تا به عملکرد خود بیاندیشی. چنین فرصت درست اندیشیدن در عاقبت گذشتگان، در هر جائی یافت نمی شود. تنها این شناخت و انسان شدن است که به تو بر دیگران برتری می بخشد. دوست داری به پرونده هائی بنگری که سفیدند و سبز. آنانی که اهل خدمت بی منت بوده اند و نه اهل شعار. آبادی و پیشرفت کشور را می خواسته اند و شتابزده حکم نداده اند و به بهانه ای از عملکرد درست نگریخته اند. مسئولیت پذیر بوده اند و دغدغه ارتقای کشور و نه صرفا ارتقای خود، دلیل اصلی مسئولیت پذیریشان بوده است. برای خدا کار کرده اند و برای خلق خدا خدمت نموده اند. اینها، تو را مسرور می سازد و مصمم. اما، آرشیو ملی روی دیگری هم دارد. تو، در یک محاکمه اخلاقی، پرونده ای تیره را می گشائی، مستنداتش را می خوانی، متهم را مقابلت می نشانی و در قضاوتی تاریخی، او را محکوم می کنی.متهمین تو، به خلافهای شرعی و قانونیشان اعتراف کرده اند و به جرمهای از بین بردن حقوق همنوعان با کلاهبرداری، رشوه خواری، دروغ، فریب، خدعه، نیرنگ، تملق گوئی، چاپلوسی و .....

     جالب اینجاست که در همه طول دادگاه، متهم سر جایش می نشیند و داد و قال نمی کند تا حکمش صادر شود. آنگاه تو، حکمش را قرائت می کنی و به خاطر بد اخلاقی ها و ناسپاسیهایش، او را سرزنش می کنی و او تنها شرمنده تاریخ است و فارغ از هیاهوهای دنیائی.

     دادگاه که به پایان رسید، تو به ارزیابی خود می پردازی که اهل کدامین دسته ای و به کدام گروه تعلق داری؟ به پرونده ای سبز می اندیشی، تا آیندگان به پرونده کریه تو ننگرند. تو، در دادگاه آرشیو ملی، اگر به خود آیی، به اخلاق آرشیویست دست می یابی و می آموزی که باید وارسته باشی و مسئولیت پذیر. تو، می دانی که هر بهاری پایانی دارد و آنگاه که در فرصت شکفتن، از منیت بیرون آمدی و تعالی یافتی، در پایان سال می توانی پرونده سبزت را به محضر امام زمانت عجل الله تعالی فرجه الشریف هدیه کنی. انشاءالله